E-böcker – Upptäck billiga e-böcker online!

Idag kan du läsa böcker på din smartphone eller surfplatta. Det är mycket smidigt i vardagen såväl som då du har semester. Istället för att gå omkring med en eller flera vanliga böcker i pappersformat kan du ha hur många som helst redo i din digitala enhet.

Dessutom kan du med en smart app alltid få nya e-böcker. Det betyder att du alltid har tillgång till intressant läsning. Att ligga i hängmattan med en surfplatta och läsa kan kännas lite annorlunda. De flesta tycker att en e-bok ger en fri känsla och det faktiskt är mycket bekvämare att läsa på detta vis.

E-böcker

Vad är e-böcker?

E står för elektronisk. Vi talar om en elektronisk bok som du laddar upp på en skärm. Är det en pekskärm så vänder du blad genom att röra på rätt ställe på skärmen. Det här kan ske på ett mycket intuitivt sätt genom att du sveper över bladet så att det vänds.

Om du använder en Kindle eller annan enhet som är särskilt till för e-böcker kan du även ha knappar för att vända blad och hitta rätt kapitel. Du slipper hantera en bok av papper då den finns som en elektronisk fil för din mobiltelefon, surfplatta eller dator.

Innehållet är detsamma som då du läser i vanlig bokform. Fast när du läser på en skärm så kan du anpassa ljus och mer för att göra det lättare för ögonen.

Du kan:

  • Välja typsnitt som du tycker om att läsa. Det går att ändra i enlighet med humör eller alltid ha samma för att du tycker att det fungerar så bra.
  • Ställa in ljuset i enlighet med din omgivning. På kvällen kanske du vill ha ett mildare ljus eller tvärtom. På en läsplatta ska det gå att justera detta på ett bra sätt men även en vanlig smartphone har ju filter för skärmens ljusintensitet.
  • Förstora texten. Om du vill att texten ska vara större så att du inte behöver anstränga dina ögon kan du göra det. Mycket bra för äldre och synskadade som vill få vilsam läsning för ögonen.
  • Välja en e-bok som också är ljudbok för att helt enkelt lyssna på boken istället för att läsa den med ögonen!

Ämnen i e-böcker

Idag finner du e-böcker inom alla ämnen. Du kan läsa de senaste fictionböckerna i detta format. Dessutom finns det fackböcker som ges ut som e-versioner. De kan vara särskilt enkla att hantera. När du vill laga mat med recept så är det inte så dumt att använda en e-bok som receptbok.

E-boken kommer ju inte att kladdas till av din matlagning som en vanlig bok av papper riskerar att göra. Du kan placera din digitala enhet på en säker plats i köket och torka av den om det skvätter lite.

Du finner e-böcker och ljudböcker för barn såväl som för vuxna. De kan ha ämnen som:

  • Sagor
  • Action
  • Historia
  • Utbildning
  • Biografi

Numera är det också ganska vanligt att företag skriver e-böcker för sina tjänster och produkter. Det här är för det mesta en gratis e-bok som du får som present. Tanken är att den ska göra det lättare för dig att använda tjänst eller produkt som erbjuds.

Ibland kan det vara så att en gratis e-bok inte alls har en direkt koppling till den produkt som företaget säljer. Man kanske väljer att erbjuda en intressant e-bok gratis för att skapa lite hype och få reklam på ett annorlunda sätt.

Ett exempel på detta kan vara en dejtingportal som ger ut en e-bok gratis om hur man ska tänka för att hitta rätt partner. Det är ju ett ämne som intresserar många och som på så vis kan föra ut dejtingportalens namn på ett smart sätt.

Billiga e-böcker är perfekta för bokmalen

För dig som älskar att läsa och inte kan tänka dig att gå och lägga dig utan att först njuta lite av den roman du är igång med så är e-boken rena rama välsignelsen. Det kan bli ganska dyrt att köpa nya böcker hela tiden. Detta även om du skaffar pockets.

Billiga e-böcker är verkligen ingen stor kostnad. Har du ett abonnemang med en bra e-bokstjänst så får du nya titlar så ofta som du behöver. Det blir ingen väntetid och du behöver inte oroa dig för att du skulle tappa bort boken när den väl har kommit hem till dig.

Du läser i din egen takt och behöver heller inte tänka på att du ska lämna tillbaka en bok i tid så som är fallet på bibliotek. Det är bara att läsa på och byta bok så ofta som du vill. Det blir inte dyrare bara för att du läser mer. Många gånger kan det vara precis tvärtom!

Betänk också hur du kan spara in på plats i ditt bagage när du är ute och reser. Det är inte alls ovanligt att man packar med sig flera böcker för en längre semester. Med e-böcker blir det inga spontana extra köp av böcker på flygplatsen och det är klart att det kan spara pengar.

Det går att låna ljudböcker från bibliotek och det kan fungera fint för dig när du har ett bibliotekskort. Fast tänk på att utbudet av gratis e-böcker på bibliotek kan vara begränsat jämfört med det som kommersiella boktjänster online erbjuder.

Finns det gratis e-bok?

Det finns gratis e-böcker och de kan ges som present när du blir medlem i en bokklubb eller hittas online som erbjudanden. Det du ska tänka på är att det inte sällan är så att det finns en hake med en gratis e-bok.

Om den är gratis så har det ett skäl. Det kan vara att du binder upp dig till att köpa e-böcker eller att teckna ett visst abonnemang. Ibland kanske du får en gratis e-bok och så glömmer du bort att den innebär att du måste säga till om du sedan inte vill betala för fler e-böcker.

Det här fungerar precis som vanliga bokklubbar. Det gäller att kontrollera vilka regler som gäller för gratiserbjudandet om du inte tänker fortsätta som kund. Du kan finna helt gratis e-böcker online som är äldre och kanske på andra språk. Dessa kan du leta upp genom att söka via bibliotek eller på engelska, free ebooks.

Du kan förstås också hitta en gratis e-bok som är gratis för att upphovsrätten för den har gått ut. Men det är antagligen en äldre bok och det är inte säkert att det är en story som du är ute efter just nu. Men möjligheten finns…

E-bok eller ljudbok, vad är skillnaden?

 

Det finns en form av e-bok som egentligen inte kan klassas som e-bok. Den är elektroniskt men till för att lyssna på. Om du vill lyssna på e-böcker så är det ljudböcker du ska leta efter. Den här typen av e-bok är mycket populär.

Den fungerar i stort sett på samma vis som en vanlig e-bok med text som du läser. Skillnaden ligger i filformatet och att du lyssnar istället för att läsa. Om du vill ha en kombination där du både kan lyssna och läsa så får du söka specifikt efter den här typen av ljudbok som man kan läsa.

Kombinationen är inte så dum om du till exempel vill ge ett barn ett bättre stöd för utbildning och god lästräning. Eller om du håller på att förbereda dig inför ett högskoleprov och vill stärka din engelska med e-böcker på engelska som även fungerar som ljudböcker. Det här kan ju faktiskt också vara bra för träning i det svenska språket!

Lyssna på e-böcker i ljudformat

Det är något alldeles särskilt med att lyssna på e-böcker. Det här är en form av underhållning som allt fler upptäcker. Det kan ju till exempel vara så att du inte tycker att det är så roligt att läsa. Om du inte vant dig vid att läsa mycket som barn och ungdom kan det kännas svårt att komma igång med detta som vuxen.

Den som har problem med läsningen på grund av saker som dyslexi kanske också undviker att ge sig på romaner och andra böcker. Det känns för svårt. Men då du kan lyssna på e-bok är det ju inte alls svårt. Inte svårare än att se en film på Youtube.

När du kan lyssna på e-böcker kan du upptäcka en ny värld. Du behöver inte ha extra tid för att läsa. Det går ju att höra böckerna när du gör annat som städar, diskar eller sitter i bil eller buss. Ljudböcker är otroligt flexibla och en stor möjlighet för många.

Ta alltså en titt på e-böcker som du kan lyssna på. De kan vara början på ett nytt kapitel i ditt liv!

Vad är en e-bok

e böcker