Ljudböcker som bibliotek lånar ut

 Ljudböcker på biblioteket, om du tycker om att lyssna på böcker behöver du inte be en familjemedlem eller vän om att läsa högt för dig. Ett sätt att få fatt i talbok utan kostnad kan vara att gå via ditt bibliotek.

Om du har bibliotekskort så kan du antagligen låna ljudböcker på biblioteket. Det är enkelt och allt som krävs är en dator, smartphone eller surfplatta. Det här är en form av gratis ljudböcker på så vis att du inte betalar något extra utöver ditt lånekort för att få fatt i dem.

Du kan också få tag i gratis ljudbok via arkiv online. De är inte alltid så välsorterade och det är viktigt att komma ihåg. Även bibliotek kan vara lite skrala i sitt utbud. Om du vill lyssna på böcker som just kommit ut kan det vara så att du får betala för en tjänst som släpper e-böcker som ljudbok så snart som de kommer ut på marknaden.

l¨na ljudböcker bibliotek

Hur kan du låna ljudböcker på biblioteket?

Precis hur du ska göra för att lyssna på böcker via ditt bibliotek beror förstås på det bibliotek du är medlem på och vilken enhet du vill lyssna på. De ljudböcker biblioteket har att erbjuda kan laddas ner med app eller streamas live till din mobil eller surfplatta.

Det du ska komma ihåg då du väljer att låna ljudböcker är att du måste lämna tillbaka boken. Detta trots att det rör sig om en media fil. Det är vanligt att du får 2 veckor på dig att lämna tillbaka en gratis ljudbok som du lånar på biblioteket.

För att kunna låna ljudbok behöver du:

  • Surfplatta, mobiltelefon eller dator
  • Uppkoppling till nätet
  • Hörlurar om du inte vill störa andra med din ljudbok
  • Bibliotekskort för aktuellt bibliotek

Om du ska låna e-bok eller ljudbok till mobil eller surfplatta behöver du en app. Biblioteken i Sverige använder sig av samma appar för detta syfte. De är gratis och du kan snabbt ladda ner för att sedan kunna låna e-böcker.

låna ljudbok gratis

När du har appen på din enhet kan du:

  1. Klicka in och välja det bibliotek som du har kort på
  2. Logga in med ditt kort eller personnummer och kod
  3. Leta upp en e-bok du vill låna
  4. Klicka på länken för att låna och ladda ner din ljudbok

Om det är en ljudbok så kan du klicka på den så snart som den är nedladdad till din enhet. Då kommer en ljudspelare att börja spela upp den. När du är mitt i en ljudbok så fungerar appar för att låna ljudböcker på så vis att de startar där du sist slutade. Det är praktiskt.

Låna e-böcker och ljudböcker till din dator

När du vill låna ljudböcker till din dator behöver du ingen app. Då loggar du istället in direkt på bibliotekets hemsida. Du letar upp en e-bok i bibliotekets samling och så klickar du på knappen för att låna.

Här kan du välja att läsa e-boken eller höra den med streaming. Det betyder att du inte kommer att ladda ner din talbok gratis. Istället får du tillgång till den direkt online under den tid då du lånar. Det går förstås att förnya ett lån om du inte hinner läsa eller höra klart under den period då du har rätten till den elektroniska boken.

Låna e-böcker och ljudböcker till din dator

Ibland kan det bli lite knepigt att låna gratis ljudböcker från bibliotek. Om du till exempel vill använda ett annat läsprogram för e-böcker så kan det till exempel vara så att du måste skapa ett Adobe ID. Då ska du vara minst 13 år gammal.

För yngre läsare så kan detta bli lite problematiskt. Det är viktigt att ta en titt på hur bibliotekets e-böcker kommer att fungera på bästa vis för barn och vuxna. Detta så att du kan förbereda med rätt app och annat som kan krävas för att du ska få smidig läsning för dig och för dina barn.

Går det att använda samma app både för e-bok och ljudbok?

På svenska bibliotek använder man sig bland annat av appen Biblio. Den är gjord för att ska kunna låna e-bok såväl som ljudbok. Det hela ska fungera på ett smidigt sätt. Du kan till exempel välja om du vill lyssna med streaming eller om du helst laddar ner en e-bok så att du kommer åt den även då du inte är uppkopplad till nätet.

När du har en app för både e-böcker och talböcker får du vara noga med att klicka på rätt symbol för att få rätt format. Det är normalt sett så att du kan använda samma app för Android och iOS. I varje fall då du använder dig av appen som svenska bibliotek erbjuder.

Fria e-böcker utan lånekort

Om du av någon anledning inte har ett lånekort på bibliotek eller inte vill skaffa det kan du hitta gratis ljudböcker online på andra sätt. Det finns fria e-böcker som är gratis för att de inte längre ingår under någon upphovsrätt. Det rör alltså inte de senaste släppen från kända författare av ljudböcker.

Den här typen av talbok gratis är inte samma sak som att låna böcker online. Det är i praktiken tal om filer som du laddar ner till din enhet utan något krav om att lämna tillbaka. Det är ju mycket smidigt då du inte måste komma ihåg något sista datum för e-boken.

En fri e-bok kan vara en klassiker eller något udda som inte ens finns på vanliga bibliotek. Det kan också vara en talbok på ett annat språk. Om du vill dela den med andra kan du göra det på ett fritt sätt. Det kan du inte göra med en ljudbok som du lånar med ditt bibliotekskort.

Vad kostar det att bli medlem på bibliotek?

Det är inte dyrt att låna ljudböcker på biblioteket. Normalt sett kostar inte ett lånekort mer än cirka 25 kronor för vuxen och omkring 10 kronor för barn. Det är när du inte lämnar tillbaka i tid eller tappar bort en bok som det kan bli dyrt.

Skulle du glömma bort att lämna tillbaka en e-bok i tid kan det bli tal om några kronor per bok och dag som den är försenad. Påminnelser kostar ännu mer och om du fortsätter att glömma bort kan det faktiskt bli så att ditt kort spärras för att du har en för stor skuld på det.

Gratis ljudböcker via olika arkiv

Det finns en hel del arkiv online med litteratur på svenska som du kan lyssna på eller läsa på en skärm. Här finns det mycket att upptäcka och du kan hitta gratis ljudböcker som är otroligt intressanta.

Några exempel på arkiv av detta slag är:

Litterturbanken

Det här är en källa online till gratis e-böcker på svenska. Det rör sig om svenska klassiker och faktiskt också några utländska verk som har översatts till svenska. Det här kan vara en bra start om du vill hitta en gratis e-bok som håller hög kvalitet. Du finner Litteraturbanken här.

Dramawebben

På Litteraturbanken finns det en avdelning som kallas för Dramawebben. Det är en avdelning som fokuserar på svensk dramatik.

Dramaklassiker och följetonger från radion

Sveriges Radio har samlat tidigare inspelningar av dramaklassiker på sin hemsida. Dessa är ju en form av ljudböcker som du kan ladda ner helt gratis. Sveriges Radio har också samlat följetonger som de publicerat under åren. Du kan ladda ner eller streama noveller och romaner som lästs upp helt gratis för att lyssna på som ljudbok.

Upptäck all läsning som finns online!

Det är väl värt att lägga en stund på att söka efter gratis ljudböcker och e-böcker online på svenska och på andra språk. Det finns många fina källor till riktigt god underhållning. Även om du väljer att betala för en bokklubb för att få det allra senaste i ljudboksformat så är det inte så dumt att samtidigt hitta pärlor helt gratis online.

Glöm inte bort att tipsa andra om dina fynd. Var aktiv i forum där du kan berätta om gratis e-böcker du hittar och prata med andra om att lyssna på böcker. Det kan ju leda till att även du får fina tips för en varierad och spännande läsupplevelse på din dator, mobiltelefon eller surfplatta.

låna ljudböcker bibliotek