Liza Marklund polcirkeln ljudbok

Författare: Liza Marklund

Typ: Ljudbok, E-bok

Katagori: Spänning, Triller, Deckar 

Liza Marklund polcirkeln ljudbok
Lyssna på en kort recension av boken

Lyssna på en kort recension av Lisa Marklunds ljudbok Polcirkeln

Provlyssna på en kort recension

Ljudbokens handling:

Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur i deras bokcirkel vid namn polcirkeln där de turas om att välja bok som ska läsas och diskuteras. När de talar om böckerna blir de oense och upprörda. Boksamtalen blir en ventil för underliggande konflikter, som är oundvikliga när de lever i denna glesbefolkade bygd, där alla känner alla, där de konkurrerar om de få jobb och partners som finns; inkräktar på varandras livsrum. 

En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980. Den 20 december hittar man en huvudlös kropp i grunden av en bro efter man har anlitat akut service på bron när man funnit sprickor i den. Det står snart klart att det är en flicka och man vet genast vem: Sofia Hellsten. Hon var dotter till dåvarande kommunalrådet och försvann på väg hem från biblioteket en åskande eftermiddag sensommaren 1980. 

Kanske började det med Wiking Stormberg, klasskamraten som flera av flickorna var förälskade i? Eller med klassklyftorna och flickornas olika förutsättningar. I gruppen fanns söta Birgitta från gräddhyllan med skilda föräldrar och ett hemligt självskadebeteende, den intelligenta arbetarklasstjejen Carina med vass tunga och hård attityd, helt vanliga Susanne som dolde sin kärlek till en av de andra flickorna, stammande Agneta med en manodepressiv mamma och så Sofia, den mest gåtfulla av dem alla. Var hon en lätt autistisk och ensam person – eller mer utsvävande och vild, med hemligheter de andra aldrig kände till …

Det var Carina som valde den sista boken. Nu, fyrtio år senare, jobbar hon på polisstationen, med Wiking Stormberg som polischef. När larmet kommer in om flickkroppen som hittats i brofundamentet går hon tyst ner i källaren och tar fram akten om Sofias försvinnande.

För de fyra kvinnorna som en gång i tiden, tillsammans med Sofia, utgjorde bokcirkeln Polcirkeln blir fyndet omstörtande. Var och en av dem vet, eller anar, att Sofias öde är hårt knutet till deras lilla bokgrupp. Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste brottet 

Inledning polcirklen av Liza Marklund:

Strax innan jul måste en betongbro repareras när man finner sprickor i bron. Grunden på bron söks igenom och där finner man Sofia Hellstens dödas kropp som 40 år tidigare spårlöst försvunnit efter hon träffat sina vänner. 

Tankar kring boken

Boken är indelad i fem kapitel då varje kapitel är tilldelad en karaktär där man hoppar mellan 1980 ock 2019. Båda tidslinjerna är extremt välskrivna och fångar tidsandan. Boken har även en extremt realistisk relations förlopp på alla karaktärer och ingen karaktär är ensidig. Miljöbeskrivningarna var extremt fantastiska och man förstod helt vad platsen såg ut som. Själva mordhistorien får ett abrupt slut, lite mer twistat än det hade behövt vara. Men det gör inte så mycket eftersom det ändå inte var det som var behållningen. Boken slutar på en cliffhanger som får en att längta något så kopiöst efter nästa del. Problemet var dock att boken kändes ganska mycket som en tonårskärleks roman istället för en däckare på grund av alla gånger man få se dem som 17 åringar.

Avslutning

Ljudboken Polcirkeln är en extremt bra ljudbokbok som funkar för många åldersgrupper. Marklund har ett sätt att dra in läsaren redan i början och sedan är man helt fast för boken oavsett vilken genre man gillar bäst.

Nummer 1 i vår topplista för ljudböcker 2022

Kokain av Pascal Engman ljudbok
Kokain ljudbok Pascal Engman

Kokain ljudbok av Pascal Engman 4.5 15h 32min 427 sidor Författare:Pascal Engman Uppläsare: Stefan Sauk Typ: Ljudbok, E-bok Katagori: Spänning, Triller, Deckar  Förlag: Bokmark förlag

Läs mer »