Katarina Kieri

Katarina Kieri är född 1965 i Luleå, men bor numera i Uppsala. Efter att ha utbildat sig till fritidspedagog och arbetat som sådan i några år bestämde hon sig vid 25 års ålder för att gå i en helt annan riktning och satsa på skrivandet. Hennes första bok publicerades 1992 och hon har sedan dess etablerat sig som en populär och framgångsrik författare, både i Sverige och internationellt

Katarina Kieri

Katarina Kieris ljudböcker

Om Katarina Kieri

Katarina Kieri – ett liv som författare
Katarina Kieri är född 1965 i Luleå, men bor numera i Uppsala. Efter att ha utbildat sig till fritidspedagog och arbetat som sådan i några år bestämde hon sig vid 25 års ålder för att gå i en helt annan riktning och satsa på skrivandet. Hennes första bok publicerades 1992 och hon har sedan dess etablerat sig som en populär och framgångsrik författare, både i Sverige och internationellt

Katarina Kieri skriver mestadels historisk fiktion, ofta med starkt fokus på kvinnliga karaktärer och deras situation i samhället. 

Ett brett spektrum av intressen – från Pippi Långstrump till religioner
Även om Katarina Kieri främst skriver historisk skönlitteratur har hon också skrivit barnböcker, som ”Pippi Långstrump går i land”, samt facklitteratur, som ”Jämförande religioner – vad tror vi på?”. Detta breda spektrum av intressen kan vara en av anledningarna till att hennes böcker är så populära – de erbjuder något för alla

I sin fackbok om religioner diskuterar Kieri hur olika religioner kan ses som olika versioner av samma sak, även om de kan verka väldigt olika vid första anblicken. Detta intressanta perspektiv har gjort boken populär bland människor med alla religiösa övertygelser – eller ingen alls

Prisbelönt författare – erkänd både i Sverige och internationellt
Katarina Kieri har vunnit flera priser för sitt författarskap, både i Sverige och internationellt. År 2003 fick hon det franska priset ”Le Grand Prix du Roman de la ville de Caen” för ”The Diary of a Napoleonic Foot Soldier’s Wife”. Priset delas ut till den bästa historiska romanen som publicerats i Frankrike under föregående år
År 2006 fick hon Svenska Akademiens nordiska pris – även kallat ”lilla Nobel” – för sitt livsverk som författare. Priset delas ut till författare från de nordiska länderna som har gjort ett viktigt bidrag till litteraturen. Tidigare vinnare är bland annat Selma Lagerlöf och Knut Hamsun.
Slutsats
Katarina Kieri är en framgångsrik författare, både på hemmaplan och utomlands. Hon har skrivit historisk skönlitteratur, barnböcker och facklitteratur, vilket visar att hon inte bara är begåvad utan också mångsidig. Om du letar efter en bra bok att läsa, varför inte prova en av Katarina Kieri? Du kommer garanterat att hitta något som du kommer att tycka om!

Bibliografi

  • 1993 – Slutet sällskap
  • 1996 – Om man saknar vingar
  • 2000 – Urambo – och andra noveller
  • 2008 – Klart som korvspad, Astrakan (illustrationer av Sara Teleman)
  • 2009 – Det snöar, Astrakan (illustrationer av Sara Teleman)
  • 2010 – I det här trädet tillsammans med Per Nilsson
  • 2010 – Vilken fullträff, Astrakan (illustrationer av Sara Teleman)
  • 2012 – Mellan dig och dig
  • 2014 – Vero hit & dit (illustrationer av Helena Lunding Hultqvist)
  • 2014 – Månkan och jag har en hemlighet (illustrationer av Emma Virke)

Romaner

  • 2002 – Ingen grekisk gud, precis
  • 2004 – Dansar Elias? Nej!
  • 2006 – Vem vågar sommaren?
  • 2010 – Morbror Knuts sorgsna leende
  • 2010 – I det här trädet (med Per Nilsson)
  • 2015 – Vårt värde

Källa Wikipedia