Därför finns i branschpris för ljudböcker

Det finns många olika typer av böcker. Det finns vanliga tryckta böcker, e-böcker och till och med ljudböcker. Ljudböcker har funnits ganska länge, men de har aldrig varit så populära som de är nu. Under de senaste åren har smarttelefoner och andra lyssningsenheter gjort ljudböcker mycket mer tillgängliga för massorna. Trots denna ökade popularitet saknas fortfarande en stor sak i ljudboksvärlden: ett branschpris.

pris för ljudböcker
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Hur kommer det sig att ljudböcker aldrig har nominerats till eller vunnit några större bokpriser? Det beror inte på bristande kvalitet. Det finns en del fantastiska ljudböcker som är lika bra, om inte bättre, än deras motsvarigheter i tryckt form eller e-bok. Så vad är orsaken? Tyvärr finns det inget enkelt svar. Sanningen är att den litterära världen fortfarande håller på att komma i kapp när det gäller ljudböcker. De börjar sakta bli mer erkända, men de har fortfarande en lång väg att gå innan de är jämbördiga  i prestige .

Ljudböckernas historia

Ljudböcker har funnits under en längre tid. Faktum är att det första inspelade exemplet av en ljudbok går ända tillbaka till 1952. Det var inte förrän på 1980-talet som de började bli mer vanliga tack vare utgivningen av kassettband och Walkmans. Även då ansågs de dock fortfarande mestadels vara en nischprodukt. Det var inte förrän i den digitala tidsåldern som ljudböcker verkligen började ta fart.

Framtiden för ljudböcker

Numera är ljudböcker mer populära än någonsin tidigare. Tack vare smartphones och andra lyssningsenheter är de mer tillgängliga än någonsin tidigare. För att inte tala om att människor blir alltmer upptagna och inte alltid har tid att sätta sig ner och läsa en traditionell tryckt bok eller e-bok. Detta har skapat en perfekt storm för försäljningen av ljudböcker och det verkar inte som om denna trend kommer att avta inom kort. En dag är det mycket troligt att ljudböcker kommer att nomineras till och vinna stora branschpriser. Fram till dess kommer de dock att fortsätta att spela andra fiolen framför andra tryckta format när det gäller litteraturpriser.

Källa:SR.SE

Fler nyheter